Člani Slavističnega društva Ljubljana smo se v soboto, 17. 10. 2015, odpravili na strokovno ekskurzijo v Gorico in Novo Gorico.

Ob nekdanjem mejnem prehodu nas je pričakala vodička, sicer tudi profesorica in novinarka, gospa Erika Jazbar, ki je soavtorica razprodanega in uspešnega vodnika po Gorici (izdan je bil leta 2008). S svojim odličnim poznavanjem problematike tega prostora je bila izčrpen in neprecenljiv vir zanimivih informacij. Obiskali smo Licej Simona Gregorčiča, kjer nas je sprejel prof. Peter Černic s svojimi dijaki, Center Lojzeta Bratuža in Kulturni dom, kjer nam je delovanje te institucije predstavil gospod Igor Komel. Sprehod po mestu smo začeli na gradu, od koder smo po nekdaj polni trgovski ulici Raštelu, ki sedaj prenovljena samuje, prispeli na Travnik. Novinar Jurij Paljk nas je seznanili s Katoliško knjigarno in časnikom Novi glas, gospa Mateja Zorn pa nam je predstavila vlogo in delovanje Kinoateljeja ter nam podarila več filmov, ki so nastali v tej ustanovi. Sprehodili smo se skozi nekdanji židovski geto, mimo cerkve Svetega Ivana do Ljudskega vrta, kjer smo se ob kipu Gregorčiča ovekovečili na »gasilski« fotografiji. V prenovljenem delu Trgovskega doma, ki je Slovencev dan v upravljanje (ni pa vrnjen v last!), smo izvedeli o nekdanjem pomenu te mogočne stavbe, ki jo je zasnoval Maks Fabiani.

Po kosilu je bil čas za obisk Nove Gorice in najprej nas je po aleji slavnih mož (in ene ženske – Ljubke Šorli) na Erjavčevi cesti vodil dr. Zoran Božič. Pridružili so se nam tudi člani Slavističnega društva Nova Gorica s predsednico prof. Ernesto Dejak Furlan. Novogoriški Literarni klub Govorica smo spoznali v nekdanji opekarni – Frnaži, kjer sta nas sprejeli predsednica kluba Darinka Kozinc in pesnica Vida Mokrin Pauer, ki je na svojstven način interpretirala nekaj svojih pesmi.

Zadnja postaja našega raziskovanja je bil frančiškanski samostan Kostanjevica z grobnico zadnjih predstavnikov francoske kraljevske družine Burbonov. Ogledali smo si cerkev ter knjižnico patra Stanislava Škrabca, ki zaradi svojih dragocenosti velja za kulturni in zgodovinski spomenik. Še posebej zanimiva je bila Bohoričeva slovnica Zimske urice z avtorjevim lastnoročnim posvetilom. Občudovali smo tudi zbirko burbonk, vrtnic iz 19. stoletja, po velikosti drugo v Evropi, ki so še imele po kakšen omamno dišeč cvet. Ob koncu pa so nas člani Slavističnega društva Nova Gorica pogostili z domačim pecivom, spečenim po aleksandrijskem receptu!, nekaj peciva in kavo pa je ponudil tudi kostanjeviški samostan.

Polni vtisov smo tako zaključili naš prijeten »sprehod« in se odpravili proti Ljubljani. To je bila strokovno zelo poučna ekskurzija, ki so jo vsekakor obogatili vsi, ki so se nam pridružili, in nam tako omogočili, morda do sedaj še manj znan, vpogled v ta kulturni prostor in dogajanje. Za odlično vsebinsko in organizacijsko izvedbo gre zahvala predsednici SDL dr. Viti Žerjal Pavlin v sodelovanju s Slavističnim društvom Nova Gorica.

Ljubljana, 18. 10. 2015

Betka Pohlin, podpredsednica Slavističnega društva Ljubljana