V soboto 18. maja smo se v organizaciji Slavističnega društva Ljubljana odpravili na strokovno ekskurzijo v Radovljico. Vremenska napoved ni obetala prav lepega vremena, vendar smo udeleženci z optimizmom verjeli, da to ne bo pokvarilo dobrega vzdušja, ki običajno vlada na takšnih dogodkih. Na našo srečo je do našega odhoda iz Radovljice v popoldanskih urah, dan minil brez hujšega dežja.

Po prihodu v Radovljico smo si najprej ogledali novo knjižnico Antona Tomaža Linharta, kjer so nam pripravili vodstvo po ustanovi. Začutili smo, kaj pomenijo za Radovljico novi prostori takšnega kulturnega središča. Knjižnica v Radovljici je namreč sedaj prostor srečevanja vseh generacij in organizator številnih prireditev. Po več kot enournem ogledu smo se poslovili od prijaznih zaposlenih ter z vodičem odšli na dve uri dolg ogled Radovljice. Izkazalo se je, da mesto s tako bogato tisočletno zgodovino skriva marsikatero zgodbo, ki jo je vredno slišati in podoživeti v kraju samem.

Nato smo obiskali še dva muzeja, in sicer Mestni muzej, kjer je razstava o Antonu Tomažu Linhartu, ter Čebelarski muzej. Oba muzeja razkrivata podrobnosti o danes zelo aktualnih temah v Sloveniji: o čebelah in čebelarstvu ter razsvetljenstvu.

Ekskurzijo smo zaključili s kosilom in se pod večer vrnili v Ljubljano s sklepom, da bo društvo tudi v prihodnje organiziralo podobne ekskurzije, na katerih se ob odkrivanju in doživljanju skritih in manj znanih delov Slovenije srečamo in družimo.

Peter Planinc